Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca o persoană infectată cu COVID-19, care nu poartă mască, să transmită mai departe virusul în cazul în care vorbește în public. Picăturile pot atinge pe altcineva, care se poate îmbolnăvi, mai ales dacă îi ating fața.
VEZI AICI: SFATURI UTILE ÎN TIMPUL PANDEMIEI. CUM POȚI PRELUNGI TERMENUL DE VALABILITATE AL ALIMENTELOR
“Unele virusuri se pot răspândi prin aerosoli, care nu sunt altceva decât niște particule care sunt destul de mici și de ușoare cât să călătorească prin aer. Nu e clar încă dacă putem fi infectați cu noul coronavirus când o persoană degajă aerosoli generați prin vorbire, dar este un mecanism plauzibil”, susțin experții, potrivit libertatea.ro.
Cercetătorii de la Universitatea California din Davis au examinat, într-un studiu nou, rolul pe care cazurile asimptomatice l-ar putea avea în răspândirea COVID-19 în timpul vorbirii normale. Echipa a fost condusă de un profesor de chimie, William Ristenpart.
“Comunitatea de cercetători din știința aerosolilor trebuie să facă un pas în față și să își asume provocarea pusă de COVID-19 — asta ne va ajuta să ne pregătim și pentru inevitabilele pandemii care vor apărea în viitor”, a fost concluzia la care a ajuns echipa condusă de William Ristenpart.
“Evident că sunt multe necunoscute complexe, din cauza cărora evaluarea rolului aerosolilor în transmiterea COVID-19 a fost încetinită. Însă având în vedere numărul mare de particule expiratorii ce sunt generate în timpul respirației și vorbirii, și având în vedere contagiunea înaltă a COVID-19, o ipoteză plauzibilă și importantă este că o conversație față în față cu un individ infectat asimptomatic ar putea duce la transmiterea COVID-19, chiar și atunci când cei doi indivizi au grijă să nu se atingă,” au scris cercetătorii.
Analiza sugerează, astfel, că vorbitul poate fi considerat un mecanism plauzibil de transmitere pentru COVID-19, motiv pentru merită să luăm măsuri de precauție.